Op 28 december organiseerde het Leids Schaak Genootschap (LSG) het LeiSB snelschaakkampioenschap voor teams. Het toernooi was uitstekend georganiseerd. Het begon bijvoorbeeld op tijd, een unicum bij schaaktoernooien en was voor schema al afgelopen, zodat er meer tijd was voor het après-schaak (bier!). 

Het was daarom jammer dat de opkomst minder was dan vorig jaar, slechts 34 teams, waar vorig jaar nog 40 teams acte de presence gave.
Daarom was er besloten om in 1 groep te spelen, met als indelingsalgoritme, naijlend Zwitsers en 4 groepen qua prijzen. Een schokkende verrassing voor Nestor de Leur die op een makkelijke dag in Groep B op Bord 3 had gerekend.
Het toernooi wordt dubbelrondig verspeeld, men speelt meteen 2 partijen tegen elkaar.
Er waren 13 ronden, dus maar liefst 26 partijen met een speeltempo voor 3 minuten per partij en een increment van 10 seconden per zet.
Hoewel er dit keer geen grootmeesters onder de gelederen waren, was het toernooi weer sterk bezet met 6 Fide Meesters en 5 Internationaal Meesters en nog wat lui die aardig kunnen schaken. 

Het AAS team, Jeroen Cromsigt, Henk Noordhoek, Ben de Leur en Ivo Andringa ging goed uit de blokken met een 7.5-0.5 overwinning op Leiderdorp 2. De 2e ronde bracht als tegenstander Oegstgeest 1 die met 5.5-2.5 werden verslagen. Waarbij Henk Noordhoek een spectaculaire 1.5-0.5 tegen de sterke Gert Michiel de Niet speelde. Naijlend Zwitsers houdt in dat er ingedeeld wordt op het verwachte resultaat van de lopende ronde. Kennelijk was AAS ingeschat als verliezer, want de volgende ronde bracht Philidor 3 uit de lagere ratinggroep.
Ook hier scoorden de Azen 5.5-2.5. Het gevolg was natuurlijk een tegenstander uit de categorie "Zware jongens" in ronde 4.  Dat was Philidor 1, het werd een bloedbad. De Azen gingen met 8-0 ten onder. 

Waarom daarna tegen SG Rijswijk moest aangetreden moest worden, was volkomen onduidelijk. Dit team werd 2e en de Azen werden met 7.5 afgemaakt waarbij Ben knap een halfje scoorde tegen de verschrikkelijke snelschaker de Liempt.

Daarna was meteen een tegenstander van de onderste regionen aan de beurt, nml Haeghe Ooievaar. De Azen sloegen hier toe met 7-1.
Dat bracht LSG 3 als tegenstander, Henk scoorde zelfs 2 keer, Ben 1-1 maar de flanken bezweken met 4-0. 

De volgende ronde bracht het sterke Botwinnik, wederom hield het centrum stand en gingen de flanken Jeroen en Ivo met 4-0 ten onder. Er werd Ivo aangeraden om zijn wandelschoenen op te zoeken daar we zijn vader gingen overtuigen alleen Ben thuis te brengen. Bord 4 moet nml. voor de punten zorgen! Dit is milde AAS humor. 

Gestimuleerd door deze peptalk scoorde Ivo, nog maar 14, meteen 1.5 punt tegen Sassenheim.
De andere Azen konden niet achterblijven en scoorden totaal 7.5 punt.
Aas draaide zo goed mee in het peloton en een prijs in categorie blauw werd een optie.
De 10e ronde bracht het jeugdige, maar sterke Leiderdorp 1. Jeroen ging op bord 1 met 2-0 ten onder, maar Henk begon steeds meer op gang te komen en won 2x! We overwogen om hem Rico te noemen, ook een diesel al is Henks reach groter. 

De 11e ronde, het sterke Westland 1. Henk steeg nu tot onverstelbare hoogte door tegen Timon van Dijk 2-0 te scoren. Helaas begon bij Ben d'oude dag (deze dag precies weer een jaar ouder) toe te slaan en de vermoeidheid begon zijn tol te eisen. Een onnodige 2-0 nederlaag.  Jeroen scoorde een knappe remise op bord 1 en Ivo idem op bord 4, maar de wedstrijd ging wel verloren. 

De 12e ronde bracht SHTV die uiteindelijk 2e in groep Blauw zou worden.
Ben hing in de touwen maar perste er toch 1-1 uit, Jeroen een knappe 1.5 en Henk won voor de 4e keer op rij met 2-0 en Ivo scoorde ook 2-0. 

Een prijs zat er in. Maar de loting van de laatste ronde was desastreus, het machtige LSG 2 die 3e werd en de luxe had om een Duitse FM op bord 4 te kunnen opstellen.
De Azen werden met 8-0 kansloos afgemaakt. 

Hiermee eindigde AAS op een 15e plaats van de 34 teams en scoorde iets boven verwacht. Het toernooi werd gewonnen door LSG 1 met 12.5 matchpunten uit max. 13!
Tweede werd knap Rijswijk en 3e LSG 2. 

Voor details, zie www.aas.leisb.nl en https://www.lsg-leiden.nl/