De vierde ronde van de KNSB-competitie bracht de Azen een uitwedstrijd in Den Haag tegen het sterke team van DD.
Dit team speelt in een statig gebouw dat bekend staat als Nationaal Schaakgebouw. Hoewel op papier sterk, komt dat er dit seizoen overigens niet helemaal uit. |
Bij het ingaan van deze ronde had het team al twee keer het onderspit moeten delven en éen keer gelijk gespeeld tegen koploper Messemaker 1847.

Ook tegen de Azen mocht de opstelling van DD er zijn met een gemiddelde rating van 2246, ruim 100 punten meer dan de Azen!
Aldert-Jan Keessen en Jasper van Eijk hadden helaas hun dag niet. Beide Azen kwamen niet bevredigend uit de opening en werden vervolgens hardhandig van het bord gezet.
Aan bord 8 wist Henk Noordhoek af te wikkelen naar een beter staand eindspel, maar door een verkeerde manoeuvre vervlakte de stelling en was de remise het logische gevolg.
Zelf speelde ik aan bord 7 een positionele partij die mijn tegenstander uiteindelijk pionwinst opleverde. Dit ten koste van een lelijke dubbelpion die mij meer dan voldoende compensatie opleverde. Door het teruggeven van een pion laveerde mijn opponent naar de veilige remisehaven. Tussenstand 1 – 3 voor de Azen.

Maar er gloorde hoop. Aan bord 3 leerde FM Johannes Rudolph zijn tegenstander hoe je de opening niet moet behandelen! Het gevolg was een winnende aanval die de routinier behendig besliste. Ondertussen was Paul Schrama bezig zonder enige gêne de vijandelijke pionnen van het bord te grazen. Toen de tijdnoodfase voorbij was overzag zijn opponent de puinhopen van zijn stelling en besloot toen maar uit arren moede op te geven. Na 4 uur spelen was daarmee de tussenstand 3 – 3 geworden.
Aan bord 2 moest Marc Trimp het opnemen tegen GM John van der Wiel. En Marc deed dat met verve! Uit de lichaamstaal van de GM bleek duidelijk dat het hem niet makkelijk werd gemaakt.
De kritieke stelling ontstond in het eindspel waarin de GM een dame en paard en enkele pionnen had tegen alleen een dame voor Marc. In ruil voor het paard had Marc echter een fors aantal pionnen die dreigend naar voren marcheerden. In de analyse achteraf bleek dat Marc na het ruilen van de dames de remise in handbereik had, maar dat was achter het bord in tijdnood zeer moeilijk te vinden. Zoals je van een GM mag verwachten werd de winst op subtiele wijze binnen gehaald.

Met 3 – 4 achter resteerde het topbord waar FM Jeffrey van Vliet de partij van zijn leven speelde. Na scherpe verwikkelingen in het middenspel kwam Jeff met een kwaliteit meer uit de strijd. In een moeilijke stelling waarin beide koningen op de tocht stonden slaagde onze SuperAas er in de dames te ruilen en daarmee de angel uit de stelling te halen. Het eindspel wist Jeff vervolgens op voorbeeldige wijze te winnen. Daarmee werd en passant een belangrijk matchpunt behaald waardoor de Azen nu op de vijfde plaats staan. De volgende wedstrijd brengt ons de confrontatie met koploper Messemaker 1847. We zijn er klaar voor!

DD 1

AAS 1

   
Fedorchuk, S.A. (Sergey) 2634 Vliet van, J. (Jeffrey) 2361 z-w 0 - 1
Wiel van der, J.T.H. (John) 2387 Trimp, M. (Marc) 2135 w-z 1 - 0
Blokhuis, E.M. (Edgar) 2224 Rudolph, J. (Johannes) 2356 z-w 0 - 1
Blokhuis, J. (Jeroen) 2325 Keessen, A.J. (Aldert-Jan) 2148 w-z 1 - 0
Vistisen, L.M. (Lars) 2079 Schrama, P.T.A. (Paul) 2154 z-w 0 - 1
Prakken, G. (Gerrit) 2163 Eijk van, J.C. (Jasper) 2028 w-z 1 - 0
Dickhoff, R. (Ronald) 2037 Groot, S. (Simon) 2021 z-w ½ - ½
Egmond van, R.M. (Rogier) 2117 Noordhoek, H. (Henk) 1947 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2246 Gemiddelde Rating: 2144   4-4