In de tweede ronde van de KNSB-competitie moesten de Azen in een verre, verre uitwedstrijd aantreden tegen het team van Sas van Gent 2. Ondanks deze fysiek zware opgave qua reistijd waren de Azen bijzonder goed op dreef en boekte het team een mooi 5½ - 2½ overwinning. Daarmee staat het team nu samen met VAS 1 en Philidor Leiden 1 gedeeld eerste met 4 matchpunten en 10 bordpunten.

Teamleider Simon Groot merkte achter het bord al snel dat zo’n lange autorit geen ideale voorbereiding is voor het spelen van een schaakpartij. De leeftijd van 62 jaar speelt hierbij uiteraard ook een rol. Na 2 uur spelen vluchtte hij naar de veilige remisehaven, ondanks het zeer grote ratingverschil met de opponent. Zoals Johan Cruijff ons heeft geleerd, heeft elk nadeel een voordeel. In dit geval de gelegenheid om het verloop van de wedstrijd op de voet te kunnen volgen.
Tijdens de heenrit vroeg FM Jeffrey van Vliet zich af of hij ooit IM zou kunnen worden. Het positieve antwoord liet hij deze middag zien door op indrukwekkende wijze zijn tegenstander Herman van de Wynkele feilloos van het bord te schuiven.

Onze tweede FM Johannes Rudolph had de handen vol aan het jeugdig talent Natan Pirard. Na het middenspel resteerde een eindspel waarin de IM in wording op zorgvuldige wijze de remise veiligstelde.

Marc Trimp werd in een theoretisch duel geconfronteerd met een speelwijze die geheel nieuw voor hem was. Het lukte hem niet achter het bord een juiste aanpak te vinden, waarna tegenstander Kees Nieuwelink als winnaar uit de complicaties tevoorschijn kwam.

Jasper van Eijk kon al snel profiteren van een achterstand in ontwikkeling van zijn tegenstander Marnix van der Zalm. Toen de tegenstander op stukkenjacht ging bleek de counter Lc4! met matdreiging op f7 het pleit snel te beslechten.

Henk Noordhoek stuurde vanuit de opening op een mooie aanval aan op de damevleugel. Door de toenemende druk overzag tegenstander Vincent Schepens kwaliteitsverlies. Henk wikkelde behendig af naar een eindspel met D+L tegen D. Tot zijn verbazing bood zijn tegenstander vervolgens dame ruil aan, waarna het volle punt snel kon worden geïncasseerd.

Paul Schrama kon met zwart een huisvlijtvariant spelen die hem al snel een prettige drukstelling opleverde. Na een ongelukkige dame zet van tegenstander  Jim van de Vreede viel de belangrijke b2-pion. In de complicaties die volgden offerde de opponent zijn dame tegen T+L. Lange tijd kon wit de stelling verdedigen, maar na een subtiele dame manoeuvre van Paul moest hij ineens een stuk inleveren waarna het snel uit was. 

Aldert-Jan Keessen speelde een ware zeeslang. Een moeilijk dame-eindspel met een pluspion voor tegenstander Harry Provoost wist hij zeer behendig remise te houden. Na afloop was het goed toeven in de Chinees te Sas van Gent, maar bleken de toetjes dit keer niet gratis!

  SAS van Gent 2   AAS 1      
1 Wynkele van de, H. (Herman) 2049 Vliet van, J. (Jeffrey) 2361 - 0 - 1
2 Pirard, N. (Natan) 2114 Rudolph, J. (Johannes) 2356 - ½ - ½
3 Nieuwelink, K. (Kees) 2201 Trimp, M. (Marc) 2135 - 1 - 0
4 Provoost, H. (Harry) 2046 Keessen, A.J. (Aldert-Jan) 2148 - ½ - ½
5 Zalm van der, M. (Marnix) 2033 Eijk van, J.C. (Jasper) 2028 - 0 - 1
6 Vreede van de, J.J. (Jim) 1973 Schrama, P.T.A. (Paul) 2154 - 0 - 1
7 Colsen, M.M.M. (Manuel) 1509 Groot, S. (Simon) 2021 - ½ - ½
8 Schepens, V. (Vincent) 1783 Noordhoek, H. (Henk) 1947 - 0 - 1
9 Gemiddelde Rating: 1964 Gemiddelde Rating: 2144   2½-5½