Van vrijdag 11 januari tot en met zondag 27 januari werd in Wijk aan Zee een van de grootste en meest pretentieuze schaaktoernooien ter wereld gehouden.

Meer dan 2000 amateurs spelen mee in o.a. de weekend 4-kampen, de week 4-kampen en de 10-kampen. Wie de Top 10-kamp wint, heeft het recht om het jaar daarop in de Challengers mee te spelen. De winnaar daarvan promoveert naar de Masters, waar de helft van de top 10 van de wereld, waaronder wereldkampioen schaken Magnus Carlsen, aan deelneemt.

Heel schakend Nederland is in Beverwijk en wie niet speelt komt kijken. Op de 2e zaterdag meldde de plaatselijke courant 5000 toeschouwers?! In ieder geval werd er omgeroepen dat spelers die de speelzaal wilden verlaten hun spelerskaart mee moesten nemen omdat er geen mensen meer toegelaten werden in de speelhal en er zelfs wachtrijen ontstonden.

Jammer was dat traditie getrouw ook de griep rondwaarde in de speelzaal. Er klonk steeds meer gehoest overgaand in gerochel en langzaam maar zeker kwamen er lege plekken van hen die het niet meer konden opbrengen. Aan het einde van de week waren er 10-kampen die eigenlijk niet meer bestonden en geen of 1 partij per dag telden.

Voor AAS deden mee aan de 10-kampen:

Koen Beentjes als promovendus deed hij het erg goed in 4F, scoorde 4.5 punten en werd daarmee 5e. Ben de Leur speelde na 10 jaar afwezigheid mee in 4F en had al 2 weken last van blafhoest. De omstandigheden tijdens het toernooi waren niet bevorderend en zeker 2.5 punt ging verloren.
De laatste ronde, werd in een soort koortsroes a tempo gespeeld door Ben en hij ging dwars door wit heen, daarmee 50% scorend en 5e in de groep.

In 3J speelde Peter Poncin een heel goed toernooi, scoorde 6.5 uit 9 en werd daarmee keurig 1e.
Als tactiek was bedacht dat Peter minder zou rondlopen en OH-en als anders, dit werkte dus erg goed, al waren er momenten dat de andere Azen dachten “Peter is er toch nog wel?”

Willem Hensbergen speelde in 2F en scoorde slechts 2.5 punten en werd 10e. De laatste 2 ronden kon Willem het niet meer bolwerken tegen de griep en moest zich ziekmelden.

En dan de hoogste 10-kamp, 1Z door onvoldoende deelnemers (toen al griep?!) waren 1A en 1B samengevoegd tot een Zwitserse groep. FM Jeffrey vaan Vliet ging meteen goed van start door met zwart IM Hopman te verslaan, waarna met een beetje mazzel remise in de 2e ronde gehouden werd en weer overtuigende overwinningen daarna. Aan het eind van het toernooi speelde Jeff meer op consolidatie, maar scoorde toch nog 2 remises tegen de IM Grooten  en Slingerland.

Met een “save”-remise in de laatste ronde stond de overwinning vast! en was het feest in het gehavende AAS-kamp want Ben had zich alvast naar huis gesleept.

Voor meer info: https://www.tatasteelchess.com/players/amateurs/tournaments/2019